Hamiline Pay Kayıt Sistemi Eğitimi Düzenlendi

TOBB ve Merkezi Kayıt Kuruluşu İşbirliğinde video konferans yoluyla düzenlenen ‘Hamiline Pay Kayıt Sistemi” Bilgilendirme Semineri’ne odamız Ticaret Sicil müdürü Sezin Özdemir Katılım sağlamıştır.

Verilen eğitimlerde şu bilgilere yer verildi;

“Bilindiği üzere  payları kayden izlenmeyen anonim şirketlerde hamiline yazılı pay senetlerinin ve bu senetlere sahip olanlara ilişkin bilgilerin Merkezi Kayıt Kuruluşuna (MKK) bildirilmesi ve kayıt altına alınması zorunluluğu getiren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu değişiklikleri 1 Nisan 2021 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından Hamiline Pay Kayıt Sistemi (HPKS) 6 Nisan 2021 tarihinde uygulamaya alınmıştır. İlgili tebliğin 4. maddesinin 3. Fıkrasında ‘’ Pay senetleri, MKK tarafından her bir pay senedi için üretilen tekil numarayı içerecek şekilde şirket tarafından bastırılır. Pay senetlerinin bastırılmasına ilişkin yönetim kurulu kararı tescil ve ilan edilir, ayrıca bağımsız denetime tabi şirketlerde şirketin internet sitesine konulur. Yönetim kurulu kararının tescilinden önce, hamiline yazılı pay senetlerinin MKK sistemine kaydedildiği ticaret sicili müdürlüğü tarafından teyit edilir.‘’ hükmü yer almaktadır.

Payları kayden izlenmeyen anonim şirketlerde, şirketlerin sermaye maddesinde hisse senetlerinin hamiline yazılı olduğu hususu yer alıyorsa, pay senedi sahiplerinin ve şirketin bu durumu 31.12.2021 tarihine kadar Merkez Kayıt Kuruluşu’na ait sistem olan HKPS’ye (Hamiline Kayıtlı Pay Sistemi) bildirmesi gerekmektedir. Anonim şirketlerimizin ve hamiline yazılı pay sahiplerinin bu mevzuat hükmüne göre hareket etmesi gerekecektir. Bu konuda 30.11.2021 tarihinde TOBB Ticaret Sicili Gazetesi Müdürlüğü tarafından online olarak bilgilendirme semineri yapılmıştır.

Yaklaşık 1,5 saat süren webinara Odamız Ticaret Sicili Müdürü Sezin Özdemir katılım sağlamıştır.