Toplantıda, Meslek Komitesine mensup üyelerimiz Avrupa ve Rusya ihracatında yaşanan kalıntı sorunu sebebi ile ürünleri yurt dışındaki zorunlu ek laboratuvarlarda analize tabi tutulduğunu belirtmiş, yurt içi ve yurt dışı analiz laboratuvar ücretlerinin yüksekliğini ihracat ürünlerinin maliyetini yükselttiğini fiyat yönünden de rekabeti  zorlaştırdığını ifade etmiştir. Yurt içinde özellikle devlet laboratuvar analiz ücretlerine bu yıl % 210 seviyesinde artış yapıldığı, özel laboratuvar ücretlerinin de 3 kat arttırıldığı belirtilmiştir. İhracat maliyetini arttırarak rekabeti zorlaştıran analiz ücretlerinin diğer gıda ihracatları ülkeleri gibi devlet tarafından karşılanması ya da makul fiyatlara çekilmesi yönünde girişimlerde bulunulması için gereğinin yapılması amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine yazışma yapılmasına karar verilmiştir.

Tarım ile uğraşan ihracat firmalarının ivedilikle ucuz finansman kredilere erişiminde pozitif ayırım bu yol ile çiftçi ve üreticilerin bu sezon ürünlerinin dalda kalmaması açısından önem iştigal ettiğinden dolayı gereğinin yapılması amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine yazışma yapılmasına karar verilmiştir.

TKDK’nın yeni gelecek AB fonlarının hali hazırda bu işi yıllarca yapan firmalara da kullandırılması konusunda ilgili mercilere yazışma yapılmasına karar verilmiştir.

Faiz ve döviz kurlarındaki istikrarsızlığın sektör üzerindeki olumsuz etkileri görüşülmüştür.