Toplantıda, 1- Tek fiyat tarifesi

Tüm Sigorta Şirketlerinde zorunlu Sigorta aynı prim olur ise biz acenteler birçok Sigorta Şirketi ile çalışmak zorunda kalmayız. Tek fiyat olur ise insanlar iyi şirket ve iyi acenteleri seçer.

Mesafeli Satış yapan brokerlar İnternet üzerinden satış yapmakta zorlanır.Acente çalıştığı Sigorta Şirketlerine oto kaza branşı dışında diğer üretimleri yapma fırsatı ve zamanı bulur.

Acente çalıştığı Sigorta Şirketine ürün çeşitliliğini artırır. Acenteler olarak operasyon maliyetimiz ve personel giderlerimiz azalır. Yazılım Şirketlerine yıllarca hizmet bedeli ödemekten kurtuluruz. Personel verimliliğini artırır. Personel diğer ürünler hakkında bilgi edinmek için zaman bulur. Acenteler iş kaçırmamak için komisyon kırmaktan vazgeçerler.

Acenteler her yerde prim aynı olduğu için ekstra iskonto yapmak zorunda kalmaz.

2- Hasarlara avukat aracılığıyla müdahale edilmesi engellenmelidir.

Hasar takibi yapan aracı kurumlar engellenmelidir. KVKK’na rağmen Tramer üzerinden ve eksperler üzerinden Hasar dosya bilgilerinin ve iletişim bilgerinin paylaşımı engellenmelidir.

Yada direk değer kaybı tazminat ödemeleri zorunlu Sigorta kapsamından çıkarılmalıdır. Zorunlu Sigorta’da eşdeğer parça kullanılması sağlanmalıdır. Sigorta kanunlarına mahkemelerin müdahale etmesi engellenmelidir. Yargı yolu ile maddi hasar tazminatı ve sakatlık ve ölüm bedeni tazminatlarına müdahale etmesi engellenmelidir.Bu yoldan gelir elde etmek isteyenlere de fırsat verilmemiş olur. Daha önceden 18.Meslek Komitesi olarak TOBB, Hazine ve İçişleri Bakanlığına gönderdiğimiz yazıda akşam saat 22:00 ile sabah 07:00 saatleri arasında meydana gelen maddi hasarlı trafik kazalarında raporun kolluk kuvvetleri tarafından tutulması talep edilmelidir. Bu durum suistimalleri büyük ölçüde önleyecektir diye düşünüyorum. Hasarlarda suistimal ve asılsız gerçeği yansıtmayan anlaşmalı kaza tutanağı olduğu tespit edilen araç sahiplerine caydırıcı cezaların verilmesi sağlanmalıdır.

Bu tür sahte hasarları ihbar eden acentelere prim teşviki verilmesi sağlanmalıdır.

3- Sigorta Şirketleri de her önüne gelene acentelik tahsis etmemelidirler. Acentelerde fiziksel şartlar ve nitelik aranmalıdır. Kesinlikle ek iş yapanlara fırsat verilmemelidir.

4- Ülkemizde Sigorta bilincini yaygınlaşması gerekiyor. Bunun içinde orta öğretim milli eğitim müfredatına Sigorta konusu dahil edilmesidir. Bilinçli bir toplum oluşturmak için sigortayı ve  sigortanın hayatımızı her alanda nasıl kolaylaştırdığını gelecek nesillere anlatmamız gerekiyor.

5- Bir an önce bu duruma acilen çözüm bulunması gerekiyor. Aksi halde hepimizin psikolojisi bozulacak ve sektöre olan inancımız kaybolacaktır. Herhangi bir Sigorta Şirketi aklımız ile oynamasın. Özellikle  en robot değilim gibi,puzzle gibi uygulamalar bir an önce ekranlarınızdan kaldırılmalıdır.

6- Zorunlu Sigorta/Sorunlu Sigorta haline getirilmemelidir. SEDDK, Sigorta Şirketleri ve SAİK bir araya gelerek bu duruma herkesi memnun edecek ortak bir çözüm bulmak zorundadır.

TOBB sigortacılık Müdürlüğü ve SEDDK’ya  iletilmesine,