İTSO Başkanı Yılmaz, bölgenin ekonomik konularına dikkat çekti

For privacy reasons Vimeo needs your permission to be loaded.
I Accept


Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) KOBİ’lerin gelişimine katkı sağlamak ve rekabette güçlenmelerine destek olmak amacıyla  İskenderun’da bilgilendirme toplantısı düzenledi.

TEB KOBİ Akademi’nin İskenderun’da düzenlediği geniş katılımla toplantıya, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İTSO Meclis Başkanı Okan Belli, yönetim kurulu üyeleri Meclis üyeleri ve İskenderun iş dünyasından iş insanları da katıldılar.

TEB’den yapılan açıklamada, 10 yılı aşkın süredir il il gezerek düzenlenen TEB KOBİ Akademi ile KOBİ’lere yönelik özel eğitim ve atölye çalışmaları düzenliyor.

Bu kapsamda İskenderun’da Ramada Otelde gerçekleştirilen toplantıda, dış ticaret faaliyetinde bulunan ya da bulunacak firmalarla, rekabette güçlenmelerini sağlayacak, ihracat potansiyelini ve verimlerini artıracak bilgilerin paylaşıldığı toplantıda, KOBİ’lerin dış ticarette gelecek vizyonu çizmelerine, stratejik düşünme ve yapılanma kabiliyetlerini artırmalarına yönelik gerçekleştirilen toplantıya İş dünyası ve Kobi temsilcileri de yoğun ilgi gösterdi.

Sermayeden önce Girişimcilik

Toplantının açılış konuşmasını yapan TEB KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz, geçmişte sermayenin önemli bir faktör olduğunu belirterek, “Bankacı olarak bilançolara bakıyorduk diyorduk sermayesi kuvvetli rekabet avantajı var. Ayakta kalma şansı yüksek. Bugün bunları diyemiyoruz. Bütün bunları yapan nedir biliyor musunuz? Girişimcilik. Girişimciyseniz gerçekten sıfır sermaye ile başladığınız işi çok kısa zamanda milyar dolarlar seviyesine getirebiliyorsunuz. Önceki dönemde sermaye en önemli faktörken, yeni dönemde girişimcilik en önemli faktör olmaya başladı. Yaklaşık 20 sene önce rekabet firmalar arasındayken birey yönetim, yönetim becerileri, vizyoner olma girişimcilik kavramları değişen dünyada çok konuşulur oldu” dedi.

 İTSO Başkanı Yılmaz, KOBİLER Ekonomik Kalkınmanın Temel taşlarıdır”

İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz  yaptığı konuşmasında; “KOBİLER Türkiye, ülkemizin sosyal ve ekonomik kalkınmasının temel taşlarıdır.

Son yıllarda sosyal ve ekonomik açıdan önemli ilerlemeler kat etmiş, ihracat miktarını ve Gayri Safi Yurtiçi Hasılasını ciddi oranda artırmış, diğer yandan ise cari açık sorununun neden olduğu bazı problemlerle de karşı karşıya kalmıştır. Bu problemlerin ancak, yenilikçi, yerli girdiye dayalı üretim yapabilen ve ihracat potansiyeli olan girişimci KOBİ’lerle aşılabileceğini düşünmekteyiz.

Bilindiği üzere KOBİ’ler; değişen piyasa koşullarına hızlı bir şekilde adapte olabilmeleri, esnek üretim yapıları ve istihdama katkıları nedeniyle, ülkemizin sosyal ve ekonomik kalkınmasının temel taşlarıdır. Ülkemizde olduğu kadar hemen hemen tüm dünya ülkelerinde KOBİ’lerin; sayısal miktarları, istihdam hacimleri, üretim değerleri, gelişmeye olan katkıları, serbest rekabete dayalı piyasa ekonomisi ve sosyal bakımdan toplumsal istikrarın önemli unsurları olduğu da bilinmektedir.

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan verilere göre ülkemizde yaklaşık 3 milyon 600 binin üzerinde işletme faaliyet göstermektedir. Bu işletmelerin %99,83’lük bölümünü, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler oluşturmaktadır. Bu oran, KOBİ’lerin Türkiye ekonomisindeki rolünü ve önemini de açıkça ortaya koymaktadır.

Bu önemli özelliklerin yanı sıra, KOBİ’lerin çözüm üretilmesi gereken birçok yapısal ve mali sorunları olduğu da bilinen bir gerçektir. KOBİ’lerimiz finansal kaynak bulmakta sıkıntı yaşamakta, öz kaynak yetersizliği ve kredi temininde yaşanan zorluklarla mücadele etmektedir. Bu noktadan hareketle, iş dünyasının temsilcileri olarak, kısa vadeli çözümler içeren destek ve teşvik sistemleri oluşturmak yerine; KOBİ’lerimizin uluslararası rekabet güçlerini artıracak, finansmana erişimlerini kolaylaştıracak ayrıca Ar-Ge ve inovasyon kapasitelerini geliştirecek politikaların tesis edilmesi gerektiğine inanıyoruz.

KOBİ’lerin ekonomimizin lokomotifi olduğu düşünüldüğünde, ülkemizin kalkınma atılımlarının sürdürülebilir olmasının KOBİ’lerimize en uygun iş ve yatırım olanaklarının oluşturulmasıyla sağlanacağı da unutulmamalıdır. Özellikle finansal kaynağa erişim noktasında, KOBİ’lerimizin ihtiyaçları doğrultusunda girişimlerde bulunulması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye olarak ekonomik açıdan önemli mücadeleler verdiğimiz şu günlerde, bankalarımızın KOBİ’lerimize kredi kullandırma noktasında, oldukça seçici davrandığına ilişkin duyumlar almaktayız. Ne yazık ki, yalnızca kredi notu düşük olan firmaların değil, köklü firmaların da kredi kullanamadığına yönelik eleştiriler duymaktayız. Üyelerimize tanınan kredi limitlerinin çok altında kredi kullanabildiği, firmalarımızın iş planını kredi limitleri üzerinden yaptığı ve iş planlarına göre mali destek alamayınca da, mali krizlerle karşılaştıkları bizlere aktarılan hususlar arasında bulunmaktadır.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası olarak; KOBİ vasıfları taşıyan üyelerimize, finansmana erişimleri noktasında, odamızın bütçesi el verdiği oranda destekler sağlamaktayız. 3 dönem olarak gerçekleştirdiğimiz TOBB Kobi Destek Nefes Kredisi ile 2016 yılından bu yana oda üyelerimizin düşük faizli uygun kredi kullanmasını sağlamaktayız.

Toplantıda ayrıca Girişim ve Danışmanlık Merkezi kurucusu Mehmet Şanlı, ‘Değişen Dünya’da Güçlü işletmeler olmak, konusunda sine vizyon destekli olarak bilgiler verdi.

Kobilerin ve iş dünyasının yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, Prof.Dr.Tamer Müftüoğlu’da ‘Globel Rekabet ve Kobiler’ hakkında açıklamalarda bulundu.  Toplantının öğleden sonraki bölümünde ise, Atölye çalışmaları, hakkında katılımcılar yetkili kişiler ce bilgilendirildi.

TEB KOBİ Akademi’nin İskenderun’da düzenlediği geniş katılımla toplantıya, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İTSO Meclis Başkanı Okan Belli, İTSO Başkan yardımcısı Muhsin Yeter, İTSO  Muhasip üye Gassan Kuran, İTSO yönetim kurulu üyeleri Müfit Tennioğlu,  İTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanı Doğan Erten, Meclis üyeleri  ve İskenderun’da faaliyet gösteren İş insanları ve Kobi temsilcileri de katıldılar.