İTSO Başkanı Yılmaz; “İş Dünyası olarak ekonomik anlamda Acil tedbirler alınmasını istiyoruz”

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Temmuz Ayı Meclis toplantısında, ülke ve bölgemizde yaşanan son ekonomik ve siyasi gelişmeler ele alındı.

İTSO Meclis Başkanı Okan Belli Başkanlığında Halil Şahin Meclis Salonunda gerçekleştirilen Toplantıda söz alan İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz; “24 Haziran seçimlerinin ardından, Sayın Cumhurbaşkanımız, milletimiz tarafından yetkileri artırılarak yeniden göreve getirilmiş, sonrasında ise 16 bakanımızın bulunduğu yeni kabinemiz oluşturulmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Bakanlarımıza ve Sayın Milletvekillerimize görevlerinde başarılar diliyoruz. Ticaret Bakanımızın, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği camiasından seçilmesi ise, bizleri ayrıca sevindirmiştir. Sayın Bakanımızı tebrik ediyor, bir kez daha görevlerinde başarılar diliyoruz” dedi.

Seçimlerin ardından siyasi belirsizlikler de Ortadan Kalkmış oldu

İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz,  konuşmasının devamında ise şu ifadelere yer verdi: “Seçimlerin ardından, ülkemizdeki birtakım siyasi belirsizlikler de ortadan kalkmış oldu. İş dünyası olarak bizler, ekonomi alanında acil önlemler alınması gerektiğine inanıyoruz. Faiz, kur ve enflasyon rakamlarının kontrol altına alınması ve Katma Değer Vergisi’ne indirim uygulanması, hükümetimizden beklenen en önemli konuların başında gelmektedir. Korumacı politikaların ve ticaret çatışmalarının yoğun olarak yaşandığı dünya genelinde serbest ticaret anlaşmalarının imzalanmasının da ihracatçılarımız açısından oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz.

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan verilere göre; 2018 yılının ocak-mayıs döneminde ülkemiz tarafından 69 milyar dolarlık ihracat yapılırken, ülkemize de 104 milyar dolarlık ithalat yapılmıştır. Bu durumda 2018 yılının ilk 5 aylık döneminde ülkemizdeki dış ticaret açığı 35 milyar dolar olmuştur. Dış Ticaret açığını kapatmanın en etkin yolu ise, ihracat yapabilme potansiyeli olan KOBİ’lerimizin desteklenmesi ve ihracat yapabilecek düzeye getirilmesidir. Mevcut ihracatçılarımızı koruyucu önlemlerin yanı sıra büyüme potansiyeli olan KOBİ’lerimizin kurumsal kapasitelerinin artırılmasının da, bu anlamda önemli olduğuna inanıyoruz.

Değerli Arkadaşlarım, önemli olduğunu düşündüğüm bir veriyi de sizlerle paylaşmak isterim.

Ticaret Bakanlığı’ndan alınan verilere göre; 2018 yılı itibariyle ülkemizde 58.250 adet ihracatçı bulunmaktadır. Hatay ise; 1.008 adet ihracatçısıyla ülke genelinde 9. sırada yer almaktadır. İhracatçı sayımızın 1.008 olmasına rağmen bölgemizde ilerleyen ve büyüyen firma sayısının sadece birkaç tane olduğunun bilinmesini istiyoruz.  Ancak;  yalnızca  birkaç firmanın güçlenmesinin, bölgemizin potansiyelinin hayata geçirilmesi için yeterli olmadığının da bilinmesini istiyoruz.

İskenderun’da da durumun benzer olduğunu söyleyebiliriz. Birkaç büyük firma dışında, yatırımlarını genişleten, kurumsal kapasitesini yükselten ve net satışlarını ciddi oranda artıran firma sayısının düşük olduğunu bilmekteyiz. İstanbul Sanayi Odası tarafından hazırlanan 2017 yılı Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu listesine, İskenderun-Payas bölgesinden giren 13 adet firma bulunuyor. Bu firmalarımıza bölgemize sağladıkları katma değer için çok teşekkür ediyoruz. Ancak KOBİ’lerimizin de desteklenerek güçlendirilmesinin, bölgemize katacağı ekonomik değer açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz.

Özetle; eşit ve adaletli gelir dağılımının sağlanmasının ve ülkemizdeki her bireyin ekonomik gücünün artmasının; hep birlikte zenginleşip büyüyebilmemiz açısından oldukça önemli olduğuna inanıyoruz” Yapılan konuşmaların ardından gündemdeki maddeler görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi.