For privacy reasons Vimeo needs your permission to be loaded.
I Accept

İTSO Ağustos ayı Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Okan Belli Başkanlığında gerçekleştirildi.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Ağustos ayı Meclis toplantılarında meslek komite üyeleri kendi meslekleri ile ilgili sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili İTSO meclisini bilgilendiriyorlar.

İTSO Meclis üyesi ve 12.Meslek Komite Başkanı Cemil Bilgin,  Ağustos ayı meclisinde söz alarak kendi sektörlerinde yaşanan sorunlara dikkat çekti.

Bilgin Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmasında; “Şehrimize Oto galericiler sitesi yapılmasının oldukça önemli olduğu düşünülmekte, acilen planlamasının yapılarak hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Galericilerimizin yaşadığı diğer bir sorun da, yeni yasa gereği 2. El araç alım satım yapan kişlerin işyerlerinin fiziki yapılarını iyileştirmesi konusunda yaşanmaktadır. Örneğin apartman altındaki işyerleri, tavan yüksekliği 3 metreden az olan, açık ve kapalı yer olması zorunluluğu gibi konular  ancak bu geçiş sürecinin az olması esnafı sıkıntıya sokacaktır. İşte bu yüzden oto galeri sitesi yapılması zorunlu hale gelmiştir. Ayrıca  8 yaşa kadar olan araçlara 3 ay veya 5.000 km garanti verilmesi aynı şekilde galericilerimizi zora sokacağı tahmin edilmektedir. İskenderun Antakya gidişinde pac meydanı battı çıktıdan çıkıldığında trafik ışığı ve yaya geçidi ile karşılaşılıyor ve bu durum risk teşkil ediyor. Bu nedenle yaya geçidi yerine üst yaya geçidi yapılması zorunludur, ayrıca adliye kavşağında yaya geçişleri için güvenlik önlemleri artırılmalı ve gereken tedbirler alınmalıdır. Mevcut sanayi sitesinin çankayadaki yeni sanayi sitesi projesinin sürecinin hızlandırılması önem verilen konular arasındadır. Odamızın da katkı verdiği ve sayın ibrahim açıkgöz beyin takip ettiği bu konu için gereken alt yapının bir an önce yapılması beklentilerimiz arasındadır. Sanayi sitemizdeki esnaf arkadaşlarımızın ticareti ile ilgili, başta Antakya ve çevre beldelere göre perakende fiyatlarının yüksek olması ile alakalı son zamanlarda söyelmler artmıştır. Bu konuya ilişkin odamız öncülüğünde düzenlenecek bir toplantı ile bu ve buna benzer konuların görüşülmesi önemli faydalar sağlayacaktır. İlçemizdeki lokomotif sektörlerden olan filtre sektörünün ortak sorunlarından bir tanesi tse‘nin kendine ait bağımsız bir laboratuvarı olmamasıdır. Tüketicilerin ve kamu kurumlarının ihtiyaç duyduğu zaman satın aldıkları ürünlerde bir hata olduğunda rakip firmalara değil de tse nin gözetimindeki laboratuvarda test ve ölçümlerin yapılabilecek olması, hem test maliyetlerinin uygunluğu hem de tarafsız bir analiz olması açısından çok önemlidir. Bu hususta, itso yönetimi gereken çalışmaları başlatmış olup, bu konunun takipçisi olmalarını rica ediyoruz.

Değerli arkadaşlar; globalleşen dünyada yapılan ticarette edinilen başarı, son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan ‘’kümelenme’’ dediğimiz bir kavram içinde şekillenmektedir. Birbirine benzer veya eş faaliyet konularında ticaret yapan sektörler bir araya gelerek ticaretlerinde hem maliyetleri minimum seviyeye indirebilmek hem de karlılıklarını artırabilmek amacıyla birlikte hareket etmeyi başarabilmelidirler. Örneğin alımların ortak yapılmasıyla birim ürünlerin daha ucuza alınması, stoklarının birbirine açık olması ve bunun getireceği gereksiz stok maliyetlerinin önüne geçilmesi, sektörü birlikte yakından takip ederek ayda bir toplantı yapılarak sürekli istişare içinde olabilmek, yeni teknolojik gelişmelere ve çağa ayak uydurabilmek açısından önem arz etmektedir. Ayrıca yeni dönemin olmazsa olmazlarından; elektronik ticaret uygulamasına gecikmeden girilebilmeli ve gereken altyapılar bir an önce oluşturulmalıdır. İşletmelerimizin devlet teşviklerini ve desteklerini yakından takip ederek faydalanabilmesi ve işlerini geliştirebilmeleri önem arz etmektedir. Ekonomimizin ibresi maalesef iyi yönde olmadığı için naçizane tavsiyem herkesin bir nebze daha dikkatli çalışarak, borçlanmayı ve masraflarını daha dikkatli yapabilmesi ve daha aktif çalışarak verimli olmak için ekstra gayret sarf etmesidir.  Bununla beraber sanayici arkadaşlarımızın, özellikle ithalatı yapılan ürünleri ve hammaddeyi ve katma değeri yüksek olan ürünleri üretip dışa bağımlılığımızı azaltıp ülke ekonomisine katkı sağlamları öncelikli birinci hedef olmalıdır. Yerelde bir takım sorunlarımız vardır, bunlardan biri de kalifiye eleman bulamamaktır. Gelişen teknoloji ile beraber nitelikli eleman yetiştirme ve meslek okullarının yeni teknolojiye ayak uydurup kendilerini yenilemesi takip etmemiz gereken önemli bir konu olmalıdır. Bu konularda İskenderun teknik üniversitesi ile İskenderun Ticaret ve sanayi Odasının işbirliği ile yapılan çalışmaları takdir ediyor ve bu işbirliğinin artarak devam etmesini diliyoruz. Son olarak, şehrimizin Büyük Roma İmparatorluğu’ndan bu yana süregelen kadim geçmişimizin turizm potansiyeli açısından önemine dikkat çekmek istiyorum. 3 dinin asırlardır bir arada dostça yaşadığı ilimizde inanç turizmi için gereken yatırımlara ve reklamlara yurt içi ve yurt dışında tanıtım yapılması için gereken destekler verilmelidir. Yakın zamanda  EXPO 2021, Hado ve Yat Limanı gibi projelerin hayata geçerek turizmin gelişeceği ve şehrimize ekonomik yönde katkı sağlayacağı beklenmektedir. Bu konuların iyi değerlendirilmesi, şehrimizin tanıtımına katkı sağlanması açısından oldukça önemlidir. Bu ve buna benzer projelerde emeği geçen tüm kurum, kuruluş ve şahıslara sonsuz teşekkür ediyoruz” dedi.