İTSO Ağustos ayı Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Okan Belli Başkanlığında gerçekleştirildi.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Ağustos ayı Meclis toplantılarında meslek komite üyeleri kendi meslekleri ile ilgili sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili İTSO meclisini bilgilendiriyorlar.

İTSO Meclis üyesi ve 11.Meslek Komite üyesi Rami Kırmızıoğlu,  Ağustos ayı meclisinde söz alarak kendi sektörlerinde yaşanan sorunlara dikkat çekti.

Kırmızıoğlu konuşmasına; “11. Meslek komitesindeki arkadaşlarım tarafından sektörümüzdeki yaşanan sorunları paylaşmak için görevlendirildim. 11. Meslek gurubu ağırlıklı olarak dayanıklı tüketim malları satıcıları, mobilya satış ve üreticileri, elektrikli malzeme satış ve taahhütlüleri, iklimlendirme sistemleri satış ve uygulamacıları, güvenlik sistemleri satış ve uygulamacıları, beyaz eşya ve elektronik servis hizmetleri sağlayıcıları ve az miktarda da olsa kuyumcu ve mücevherat esnafından oluşmaktadır. Gurubumuzun sorunları arasında ülkemizin genel sorunlarından farklı değildir. 2017 yılı başlarında sinyal vermeye başlayıp 2018 yılı Haziran ayındaki genel seçimlerden sonra gün yüzüne çıkan ağır ekonomik şartlar Temmuz 2018 tarihinden itibaren toplumumuzun neredeyse tüm kesimlerini ciddi oranda satın alma gücünü azaltmıştır. Satın alma gücünün ciddi oranda azalması parkende fiyatlarında aşırı durgunluğa sebebiyet vermiştir. Parkende piyasalarındaki durgunluk üreticilere yansımız ve üreticilerde talep azalmasından kaynaklı sıkıntılarla sürekli artan girdi maliyetleri sebebiyle maliyet hesaplaması sonunda baş göstermiştir. 2108 yılında dayanıklı tüketim malları satışlarındaki daralma 2017 yılına göre ortalama  yüzde 20 ila 25 olarak adetsel azalma gerçekleşmiştir. 2019 yılı içinde zararımız artarak 2017 yılına göre yüzde 30 la 35 adetsel daralmaya denk geliyor. Yıl sonu itibariyle oluşacak rakamlar. Bizim sektörümüzün lokomotifi aslında inşaat sektörü, inşaat sektöründeki durgunluk gurubumdaki beyaz eşya, mobilya, güvenlik sistemleri, elektronik malzemeleri, iklimlendirme sistemleriyle ilgili esnafımızı direk  olarak etkiliyor. Yükselen faizler sebebiyle konut satışların durma noktasına gelmesinin verdiği zararın yanı sıra 2019 yılı yaz aylarına girerken İskenderun Belediyesi imar planını iptal edilmesi sonucu önceden ruhsat alıp inşaatı yapılan ve bitme aşamasına gelmiş binalara bile yapı kullan izni verilemeyişi sıkıntılarımızı daha da arttırmakta. Başka bir konu bankalar, uzun yılladır kredi ile çalışan işletme sahipleri bankaların tuhaf uygulamaları ile karşılaşabilmekteler. Kredi faiz oranlarının aşırı yükselmesinin yanı sıra krediye ulaşmak ta zorlaşmış durumda. Bankalar türlü türlü masraflar çıkartıyorlar. Benim yaşadığım bir örnek en basiti üç bankadan ticari kredi kartı kullanıyorum. Ticari kredi kartıyla mal almak istediğimde artı taksit uygulaması hepiniz biliyorsunuz 3+5, 3+6 bankanın biri artı taksit kullandığımız için ekstremize bir ücret yansıtıyor. Yani ekstradan benim istediğim şey bankanın kendi uygulaması ek bir ücret yansıtıyor manasız bir şekilde. Bu tip zorluklar var. Sektörümüzdeki esnafların yaşadıkları başka bir problem ülke genelinde AVM lerdeki teknolojik zincir marketlerin yanı sıra ülkemizi örümcek ağı gibi sarmış 25 bini aşkın şubesi bulunan 5-6 ulusal market zincirinin şube sayılarını koz olarak kullanıp üreticilerden cazip şartlarda aldıkları sektörümüz ile ilgili malları reklama çıkarıp küçük esnafı mağdur etmeleri. Ayrıca ekonomide yaşanan daralma ve buna bağlı istikrarsız piyasa şartları e ticaret sitelerinde modern bir spot Pazar oluşmasını sağladı. Bir kısmı iyi niyetli olan bankalara faiz ödemektense ellerindeki malı zararına satıp borçlarını ödemek isteyen esnafın yanı sıra mallarını acilen paraya çevirmek isteyen esnaflar olarak sıkıntılar yaşamaktayız. Son olarak belirtmek istediğim bir konu İskenderun uluslararası boyutlarda fuarlar düzenleyecek kalıcı bir fuar alanına gereksinim vardır. Ortadoğu ya olan coğrafi yakınlığı ve belli bir süre sonra kullanıma açılacak olan kuzey güney otoyolu ile Karadeniz Rusya’ya erişimin daha kolay olacağı var sayıldığında  arkasında İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasının bulunduğu bir fuar organizasyonunun bölgemizin üreticilerini, tüccarlarına ve büyümeye istekli firmaların olumlu etki yapacağını düşünüyorum. Benim söyleyeceklerim bunlar. Beni dinlediğiniz için teşekkür ediyorum” dedi.