Kuruluş
Şube Açılış
Merkez Nakli
Genel Kurul
Denetçi Seçimi
Ana Sözleşme Tadili
Sermaye Artırımı
Sermaye Azaltımı
Tasfiyeye Giriş
Tasfiyeden Dönüş
Tasfiye Sonu
Yönetim Kurulu Üyesinin İstifası ve Yeni Atama
Tek Pay Sahipliği Bildirimi
Şube Kapanış
Adres Değişikliği
Acentelik Tescili
Acentelik Feshi
Resen Adres Değişikliği
Kişilerle İlgili Değişiklikler
İç Yönerge Değişikliği

Anonim Şirketlerin Yönetim Kurulunda Tüzel Kişi Temsilcisi Olarak Bulunan Üyelerin Yerine Yenilerinin Seçilmesine İlişkin Duyuru

1/7/2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun, 359 uncu maddesiyle tüzel kişilerin bizzat kendilerinin yönetim kurulu üyesi olabileceği ve tüzel kişinin yanında bir gerçek kişinin de tescil edilmesi gerektiği hüküm altına alınmıştır. Diğer taraftan, 6103 sayılı Türk Ticaret Kanunun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun 25 inci maddesi uyarınca, anonim şirketlerin yönetim kurullarına tüzel kişinin temsilcisi olarak seçilmiş bulunan gerçek kişilerin, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde yani 1/10/2012 tarihine kadar istifa etmeleri ve onların yerine tüzel kişilerin bizzat kendilerinin ya da bir başkasının seçilmesi gerekmektedir. Bu itibarla, 6103 sayılı Kanunun 25 inci maddesi gereğince yönetim kurulundan istifa nedeniyle boşalan yönetim kurulu üyeliklerine genel kurulca yeni üyenin seçilmesi veya 6102 sayılı Kanunun 363 üncü maddesi uyarınca yönetim kurulunun kalan üyeleri tarafından atama yapılması mümkün bulunmaktadır.
Ancak, yönetim kurulu üyelerinin tamamı veya çoğunluğu tüzel kişi ortakların temsilcilerinden oluşan anonim şirketlerde, söz konusu üyelerin, yönetim kurulu toplantı nisabı kaybolmayacak şekilde farklı zamanlarda istifa etmeleri ve yerlerine seçilecek üyelerin tescil edilmesi suretiyle Kanuna uyum sağlayabileceklerdir.
Kamuoyuna önemle duyurulur.

Bakanlık Temsilcisi Bulundurma Zorunluluğuna İlişkin Duyuru ( Resmi Gazete Tarih : 28.11.2012 Sayı: 28481 )

MADDE 32 – (1) Aşağıda sayılan genel kurul toplantılarında ve bunların ertelenmesi halinde yapılacak ikinci toplantılarda Bakanlık temsilcisinin bulunması zorunludur:

a) Kuruluş ve esas sözleşme değişikliği işlemleri Bakanlık iznine tabi olan şirketlerin bütün genel kurul toplantılarında, diğer şirketlerde ise gündeminde, sermayenin arttırılması veya azaltılması, kayıtlı sermaye sistemine geçilmesi ve kayıtlı sermaye sisteminden çıkılması, kayıtlı sermaye tavanının arttırılması veya faaliyet konusunun değiştirilmesine ilişkin esas sözleşme değişikliği ile birleşme, bölünme veya tür değişikliği konuları bulunan genel kurul toplantılarında.
b) Genel kurula elektronik ortamda katılım sistemini uygulayan şirketlerin genel kurul toplantılarında.
c) Yurt dışında yapılacak bütün genel kurul toplantılarında.
ç) Yurt dışında yapılacak imtiyazlı pay sahipleri özel kurul toplantılarında.

(2) Birinci fıkrada sayılanların dışındaki genel kurul toplantılarında ve imtiyazlı pay sahipleri özel kurullarında Bakanlık temsilcisinin bulunması zorunlu değildir. Ancak genel kurulu toplantıya çağıranların talep etmeleri ve bu taleplerin görevlendirme makamınca uygun görülmesi halinde Bakanlık temsilcisi görevlendirilir.

(4) Birinci fıkrada belirtilen toplantılar ile ikinci ve üçüncü fıkralar uyarınca Bakanlık temsilcisi görevlendirilen toplantılarda, Bakanlık temsilcisinin yokluğunda alınan kararlar geçerli değildir.

(5) Şirket genel kurullarında Bakanlık temsilcisi olarak görevlendirilenler, görevlendiren makam tarafından ilgili ticaret sicili müdürlüğüne bildirilir.

Ayni Sermaye :Şirket kuruluşunda ana sözleşmede, sermaye artırımında ise yeni şekil tadil metninde ;Sermaye olarak konulan ayınlara karşılık verilecek payların sayılarının varsa gruplarının ve pay senetlerinin nama veya hamiline yazılı olduklarının ana sözleşmede/yeni şekil tadil metninde açıkça belirtilmesi şarttır.Ayni sermayeye ilişkin bilirkişi tarafından biçilen değer bu değerin yer aldığı raporun tarihi bilirkişilerin mahkemece atandıkları ve mahkemenin onayı da esas sözleşmede/ yeni şekil tadil metninde ifade olunmalıdır.(TTK 339)

KURULUŞ

1. MERSİS Başvurusu http://mersis.gumrukticaret.gov.tr/ – MERSİS hakkında Sık Sorulan Sorular
2. Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne Dilekçe (1 Adet)
3. Hükmi Şahıs Dilekçesi

Not:
– Eğer Şirkette yabancı sermaye var ise formlar ve evrak fotokopileri 3 adet tanzim edilecektir.
– Şirket müdürü tarafından imzalanıp, formlar doldurulacaktır.
– Vekaletname imzalanıyorsa Vekaletname eklenecektir.

46. En az 2 adet Noter Tasdikli veya Ticaret Sicili Müdürlüğü Tasdikli Ana Sözleşme (İbraz edilen 1 adet Müdürlüğümüz Ticaret Sicili Dosyasında muhafaza edileceğinden fazla getirilen ana sözleşmeler Müdürlüğümüzce “tescil edilmiştir” şeklinde onaylanıp tarafınıza iade edilecektir.)
http://mersis.gumrukticaret.gov.tr/
5. Pay sahibi olmayan yetkililerin şirket unvanı altında düzenlenmiş imza beyannamesinin aslı (Ticaret Sicili Müdürlüğü veya Noterde düzenlenecektir.)
6. Rekabet Kurumu payı odamızın veznesine yatırılacaktır (%004)
7. Pay sahipleri dışında seçilen Yönetim Kurulu Üyelerinin görevi kabul ettiğine dair yazılı beyanı 1 Adet Örnek Müdürlük Kabul Beyanı
•   Bu belgede yerleşim yeri, uyruğu, T.C. vatandaşı ise kimlik numarası, yabancı uyruklu ise vergi numarası veya yabancılara mahsus kimlik numarası belirtilmeli, yabancı uyruklu ise ekinde onaylı pasaport sureti ve ikameti Türkiye’de olan yabancı uyruklu için onaylı ikamet tezkeresi eklenmelidir.
8. Nakden taahhüt edilen sermayenin ¼ nün ödendiğine dair banka yazısı ve banka dekontu (6102 sayılı TTK Md.345 göre)
9. Konulan ayni sermaye ile kuruluş sırasında devralınacak işletmeler ve ayınların değerinin tespitine ilişkin mahkemece atanan bilirkişi tarafından hazırlanmış değerleme raporlar
10. Konulan ayni sermaye üzerinde herhangi bir sınırlamanın olmadığına dair ilgili sicilden alınacak yazı
11. Ayni sermaye olarak konulan taşınmazın, fikri mülkiyet haklarının ve ayınların kayıtlı bulundukları sicillere şerh verildiğini gösteren belge,
12. Ayın ve işletmelerin devir alınmasına ilişkin olanlar da dahil olmak üzere, kurulmakta olan şirket ile kurucular ve diğer kişilerle yapılan ve kuruluşla ilgili olan sözleşmeler.
13. Kuruluşu Bakanlık veya diğer resmi kurumların iznine veya uygun görüşüne tabi olan şirketler için bu izin veya uygun görüş yazısı.
14. Bir tüzel kişinin yönetim kurulu üyeliğine seçilmesi halinde tüzel kişi adına, tüzel kişi tarafından belirlenen bir gerçek kişinin adı, soyadı ve belirlemeye ilişkin yetkili organ kararının noter onaylı örneği.
15. Serbest Bölgede kurulacak şirketler için “Serbest Bölge İzin Yazısı”
16. Kanunun 400 üncü maddesinde sayılan bağımlılık hallerinden birinin kendisinde bulunmadığına ilişkin denetçinin görevi kabul beyanı (Örnek Beyanname)
17. Yabancı uyruklu ortak var ise 3 adet tercüme edilmiş noter tasdikli pasaport sureti ve yabancı ortakların vergi kimlik numaralarını gösterir belge
18. Bloke Kaldırma Dilekçesi (1 Adet )


Oda Sicil Memurluğu için Gerekli Evraklar

•  Dilekçe
•  1 adet “Oda Kayıt Beyannamesi” tıklayınız. (Faaliyet -NACE kodu doldurulmuş olacak ve şirket yetkilisi tarafından üç defa imzalanacak)
•  En az 2 adet Noter Tasdikli veya Ticaret Sicili Müdürlüğü Tasdikli Ana Sözleşme (İbraz edilen 1 adet Müdürlüğümüz Ticaret Sicili Dosyasında muhafaza edileceğinden fazla getirilen ana sözleşmeler Müdürlüğümüzce “tescil edilmiştir” şeklinde onaylanıp tarafınıza iade edilecektir.)
• Ticaret Sicili Müdürlükleri huzurunda imzalanmış şirket unvanı adı altında İmza Beyannamesi (1 Adet)
•  Yetkili veya yetkililerin 1’er fotoğrafı
•  Pay sahibi olmayan yetkililerin şirket unvanı altında düzenlenmiş imza beyannamesinin aslı (Ticaret Sicili Müdürlüğü veya Noterde düzenlenecektir.)
•  1 Adet Örnek Müdürlük Kabul Beyanı
•  Şirket ortakları ve yetkililerinin kimlik fotokopileri (1 Adet)

Kurulacak şubede merkezin vergi levhasında yer alan nace kodu dışında bir faaliyet yapılacaksa, şube açılış yoklaması yapılmak zorunda olup, şube kaydına ilişkin mükellefiyet belgesi getirilmesi zorunludur.

ŞUBE AÇILIŞ

UYARI: Aşağıda sıralı olarak yer alan ”Oda Sicil Memurluğu için Gerekli Evraklar” da hazırlanıp tescil esnasında getirilmek zorundadır.

1. MERSİS Başvurusu http://mersis.gumrukticaret.gov.tr/ – MERSİS hakkında Sık Sorulan Sorular
2. Şube açılış dilekçesi
3. Açılması Bakanlık veya diğer resmi kurumların iznine veya uygun görüşüne tabi olan şubeler için bu izin veya uygun görüş yazısı.
4. Hükmi Şahıs Dilekçesi
5. Şube temsilcilerinin şube unvanı altında Ticaret Sicili Müdürlüklerince veya noterler tarafından düzenlenmiş imza beyannamesinin aslı
6. Şube Açma Kararı (1 Adet Noter Onaylı)
7. Şirketin Vergi Levhası Fotokopisi (1 adet)
8. Hariçten şube müdürü görev kabul beyanı (1 adet)


Oda Sicil Memurluğu için Gerekli Evraklar

1.  Şube açılış dilekçesi
2.  1 adet “ Oda Kayıt Beyannamesi” tıklayınız. (Faaliyet -NACE kodu doldurulmuş olacak ve şirket yetkilisi tarafından üç defa imzalanacak)
3. 1 adet “Noter Onaylı” Şube Açılış Kararı (fotokopi kabul edilmemektedir)
4.  Ticaret Sicili Müdürlükleri huzurunda imzalanmış şube unvanı adı altında İmza Beyannamesi (1 Adet)
5.  Şube yetkililerinin 1’er fotoğrafı
6.  1 adet Şube yetkililerinin Kimlik Fotokopi
7.  1 adet Vergi Levhası fotokopisi

ÖNEMLİ NOT! Şubenin oda kaydı için kuruluş belgeleri doldurulurken vergi levhasındaki ana faaliyet konusu nace kodu yazılmalıdır. Eğer farklı bir nace koduyla şube kuruluşu yapılmak isteniyorsa şube adresinde, odamıza gelmeden önce Vergi Dairesi Yoklaması tutturulacak ve yoklama tutanağı odamıza ibraz edilecektir. Aksi halde farklı nace kodu kabul edilmeyecektir. 

MERKEZ NAKLİ (İskenderun Ticaret Sicil Müdürlüğümüze Gelen)

UYARI: Aşağıda sıralı olarak yer alan ”Oda Sicil Memurluğu için Gerekli Evraklar” da hazırlanıp tescil esnasında getirilmek zorundadır.

1. Merkez Nakli dilekçesi
2. Eski merkezdeki Ticaret Sicili Yönetmeliğinin 111.Maddesine göre düzenlenmiş belge
3. Ana sözleşmesinin değişen maddelerini gösteren Karar (1 Adet Noter Onaylı) (Karar Örneği)
4. Hükmi Şahıs Dilekçesi
5. Genel Kurul Toplantı tutanağı örneği (TTK 64/4 maddesinde belirtilen deftere yapıştırılmış) (1 Adet Noter Onaylı)
6. Varsa Bakanlık temsilcisi atama yazısı ve bakanlık temsilcisi raporu
7.  Hazirun cetveli (2 adet ıslak imzalı) [Yönetim Kurulu Başkanı ve Toplantı Heyeti imzalı olmalıdır.] Örnek
8. Şirket yetkililerinin imza sirkülerinin fotokopisi
9. Gündem (1 Adet)

ÖNEMLİ NOT: 9/10/2020 tarih-31269 sayılı yönetmelik değişikliğine göre, anonim şirketlerin genel kurul toplantılarına vekaleten katılacak pay sahiplerinin vekaletnamesinin noter onaylı olma zorunluluğu getirilmiştir. Vekaletname örneği aşağıdadır.

VEKALETNAME

 Sahibi olduğum …………TL toplam itibari değerde paya ilişkin olarak ……………… ……………… Anonim Şirketinin …………. tarihinde ……………………. adresinde saat ………. de yapılacak ………… yılına ait olağan/olağanüstü genel kurul toplantısında beni temsil etmeye ve gündemdeki maddelerin karara bağlanması için oy kullanmaya …………………’yı vekil tayin ettim.

VEKALETİ VEREN

Adı Soyadı/Unvanı

Tarih ve İmza


Oda Sicil Memurluğu için Gerekli Evraklar

•   Merkez Nakli dilekçesi
•  1 adet “Oda Kayıt Beyannamesi” tıklayınız. (Faaliyet -NACE kodu doldurulmuş olacak ve şirket yetkilisi tarafından üç defa imzalanacak)
•  Genel Kurul Toplantı Tutanağı (Islak imzalı asıl) 
•  1 adet “Noter Onaylı” Merkez Nakli Kararı (Karar Örneği) (fotokopi kabul edilmemektedir)
•  Hazirun cetveli (1 adet ıslak imzalı)
•  Yetkili veya yetkililerin 1’er fotoğrafı
•  1 adet Kuruluş Gazetesi fotokopisi
•  1 adet Vergi Levhası fotokopisi
•  1 adet Gündem

ÖNEMLİ NOT! Odaya Kayıt işlemlerinin tamamlanabilmesi için Ticaret Sicili Müdürlüğünden Tasdikname alındıktan sonra yeni kurulan işletmenin yetkililerinin “noter onaylı imza sirküleri” çıkartılarak Oda Sicil Memurluğumüze 1 adet bırakılmalıdır. İmza Sirküleri bırakmayan firmalar kuruluş işlemleri tamamlanmamış olacağından Müdürlüğümüzden evrak alamayacaklardır.

MERKEZ NAKLİ (İskenderun Ticaret Sicil Müdürlüğümüzden Giden)

1 . Ticaret Sicil Müdürlüğüne111 madde talep dilekçesi

GENEL KURUL

1. Dilekçe
2. Genel kurul toplantı tutanağı örneği (TTK 64/4 maddesinde belirtilen deftere yapıştırılmış şekilde) ( Noter Onaylı 1 Adet  )
3. Hazirun Cetveli (2 adet ıslak imzalı) [Yönetim Kurulu Başkanı ve Toplantı Heyeti imzalı olmalıdır.] Örnek

NOT: OLAĞAN veya OLAĞAN ÜSTÜ GENEL KURUL TESCİLİ İÇİN YUKARIDAKİ EVRAKLAR DIŞINDA BAŞKA EVRAK GEREKMEMEKTEDİR.

4.  Varsa Bakanlık temsilcisi atama yazısı. Bakanlık temsilcisi bulundurma zorunluluğu gerektiren Genel Kurullar için tıklayınız.
5. Genel kurulda yönetim kurulu seçimi var ise; yönetim kurulu kararı (2 Adet Noter Onaylı)  Örnek

Not: Kararda; Yönetim Kurulu Üyelerin veya Yetkili olarak atanan şahısların isimlerinin yanında (TC kimlik ve Aile Sıra numarasının) yazılması gerekmektedir. (yabancı uyrukluların vergi numarası veya yabancılara mahsus kimlik numarası)

6. Şirket unvanı altında düzenlenmiş İmza Beyannamesinin aslı (Ticaret Sicili Müdürlüklerince veya noterde düzenlenecektir.)
7. Pay sahipleri dışından seçilen yönetim kurulu üyelerinin ve yetkili atananların görevi kabul ettiklerine ilişkin imzalı belge.
Örnek Belge için tıklayınız.

•  Bu belgede yerleşim yeri, uyruğu, T.C. vatandaşı ise kimlik numarası, yabancı uyruklu ise vergi numarası veya yabancılara mahsus kimlik numarası belirtilmeli, yabancı uyruklu ise ekinde onaylı pasaport sureti ve ikameti Türkiye’de olan yabancı uyruklu için onaylı ikamet tezkeresi eklenmelidir.

8. Tüzel ortak, yönetim kuruluna seçilmesi halinde ise, tüzel kişi adına, tüzel kişi tarafından belirlenen gerçek kişinin adı, soyadı, yerleşim yeri ve vatandaşlığı ile tüzel ortağın belirlediği geçek kişi temsilciye dair yetkili organ kararı
9. Genel Kurul İç Yönergesi   (6102 sayılı kanunun 419/2 maddesi gereği tescil ve ilanı zorunludur.  Genel Kurul İç Yönergesini daha önce tescil ettiren şirketler yeniden ettirmeyecektir.) [2 adet-yönetim kurulu üyeleri ve genel kurul toplantı başkanı ıslak imzalı asıl]
10. Gündem (1 Adet Islak İmzalı)

ÖNEMLİ NOT: 9/10/2020 tarih-31269 sayılı yönetmelik değişikliğine göre, anonim şirketlerin genel kurul toplantılarına vekaleten katılacak pay sahiplerinin vekaletnamesinin noter onaylı olma zorunluluğu getirilmiştir. Vekaletname örneği aşağıdadır.

VEKALETNAME

 Sahibi olduğum …………TL toplam itibari değerde paya ilişkin olarak ……………… ……………… Anonim Şirketinin …………. tarihinde ……………………. adresinde saat ………. de yapılacak ………… yılına ait olağan/olağanüstü genel kurul toplantısında beni temsil etmeye ve gündemdeki maddelerin karara bağlanması için oy kullanmaya …………………’yı vekil tayin ettim.

VEKALETİ VEREN

Adı Soyadı/Unvanı

Tarih ve İmza

Oda Sicili için Gerekli Belgeler
1. Oda Sicil Memurluğuna Dilekçe
2. Genel Kurul Toplantı Tutanağı ( 1 Adet Islak İmzalı Asıl)
3. Gündem (1 Adet Islak İmzalı )
4. Hazirun Cetveli (2 adet ıslak imzalı) [Yönetim Kurulu Başkanı ve Toplantı Heyeti imzalı olmalıdır.] Örnek

DENETÇİ SEÇİMİ

1. Ticaret Sicil Dilekçesi
2. Oda Sicil Dilekçesi
3. Genel Kurul Toplantı Tutanağı (1 Adet Noter Onaylı, 1 Adet Asıl) Örnekleri (Mutlaka Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defterine yapıştırılmış olmalıdır.)
4. Gündem (1 Adet Islak İmzalı ve 1 Adet Fotokopi)
5. Hazirun Cetveli (2 adet ıslak imzalı) [Yönetim Kurulu Başkanı ve Toplantı Heyeti imzalı olmalıdır.] Örnek
6. TTK’nın 400’üncü maddesinde sayılan bağımlılık hallerinden birinin bulunmadığına ilişkin denetçinin görevi kabul beyanı (örnek beyanname) (2 Adet) DENETİM YAPACAK ŞİRKETİN YETKİLİLERİ TARAFINDAN MÜNFERİT/MÜŞTEREK İMZALANACAK VE YETKİLİLERİN İMZA SİRKÜLERİNİN ÖRNEĞİ EKLENECEK.

ÖNEMLİ NOT: 9/10/2020 tarih-31269 sayılı yönetmelik değişikliğine göre, anonim şirketlerin genel kurul toplantılarına vekaleten katılacak pay sahiplerinin vekaletnamesinin noter onaylı olma zorunluluğu getirilmiştir. Vekaletname örneği aşağıdadır.

VEKALETNAME

 Sahibi olduğum …………TL toplam itibari değerde paya ilişkin olarak ……………… ……………… Anonim Şirketinin …………. tarihinde ……………………. adresinde saat ………. de yapılacak ………… yılına ait olağan/olağanüstü genel kurul toplantısında beni temsil etmeye ve gündemdeki maddelerin karara bağlanması için oy kullanmaya …………………’yı vekil tayin ettim.

VEKALETİ VEREN

Adı Soyadı/Unvanı

Tarih ve İmza

ANA SÖZLEŞME TADİLİ

1. Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne Dilekçe
2. Genel kurul toplantı tutanağı (TTK 64/4 maddesinde belirtilen deftere yapıştırılmış) (1 Adet Noter Onaylı , 1 Adet Islak İmzalı)
3. Tadil Kararı (2 Adet Noter Onaylı)
4. Tadil Tasarısı (2 Adet Yeni Şekli)
5. Hazirun Cetveli (2 adet ıslak imzalı) [Yönetim Kurulu Başkanı ve Toplantı Heyeti imzalı olmalıdır.] Örnek
6. Varsa Bakanlık temsilcisi atama yazısı ve bakanlık temsilcisi raporu
7. Gündem (2 Adet Islak İmzalı)
8. Oda Sicil Memurluğu’na Dilekçe

ÖNEMLİ NOT: 9/10/2020 tarih-31269 sayılı yönetmelik değişikliğine göre, anonim şirketlerin genel kurul toplantılarına vekaleten katılacak pay sahiplerinin vekaletnamesinin noter onaylı olma zorunluluğu getirilmiştir. Vekaletname örneği aşağıdadır.

VEKALETNAME

 Sahibi olduğum …………TL toplam itibari değerde paya ilişkin olarak ……………… ……………… Anonim Şirketinin …………. tarihinde ……………………. adresinde saat ………. de yapılacak ………… yılına ait olağan/olağanüstü genel kurul toplantısında beni temsil etmeye ve gündemdeki maddelerin karara bağlanması için oy kullanmaya …………………’yı vekil tayin ettim.

VEKALETİ VEREN

Adı Soyadı/Unvanı

Tarih ve İmza

SERMAYE ARTIRIMI

1. Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne Dilekçe (Yönetim Kurulu tarafından imzalanmış),
2. Oda Sicil Memurluğu’na Dilekçe
3. Şirket sözleşmesinin değişen maddesine ilişkin yönetim kurulu kararı (2 adet noter onaylı)
4. Şirket sözleşmesinin değişen maddesine ilişkin tadil metni yeni şekli (Bakanlık Temsilcisi ve divan üyelerince imzalı) (2 adet asıl ıslak imzalı)
5. Şirket sözleşmesi değişikliği Bakanlık veya diğer resmi kurumların iznine veya uygun görüşüne tabi olan şirketler için bu izin veya uygun görüş yazısı,
6. Sermaye artırımına ilişkin genel kurul toplantı evrakları;
a) Noter onaylı genel kurul toplantı tutanağı (2 adet noter onaylı )
b) Hazirun Cetveli (2 adet ıslak imzalı) [Yönetim Kurulu Başkanı ve Toplantı Heyeti imzalı olmalıdır.] Örnek
c) Bakanlık Temsilcisi atama yazısı aslı, (Bakanlık tarafından belirlenecek Bakanlık Temsilcisi bulundurulması zorunlu olan anonim şirketlerde)
ç) Gündem,
d) Gündemin yayınlandığı gazete aslı,
e) Gündemin üyelere gönderilmesi ile ilgili elden tebliğ listesi / taahhütlü mektup listesi,
7. Sermaye artırımının türüne göre yönetim kurulunca düzenlenmiş beyan,
8. Konulan ayni sermaye ile sermaye artırımı sırasında devralınacak işletmeler ve ayınların değerinin tespitine ilişkin mahkemece atanan bilirkişi tarafından hazırlanmış değerleme raporları,
9. Konulan ayni sermaye üzerinde herhangi bir sınırlamanın olmadığına dair ilgili sicilden alınacak yazı,
10. Ayni sermaye olarak konulan taşınmazın, fikri mülkiyet haklarının ve diğer değerlerin kayıtlı bulundukları sicillere şerh verildiğini gösteren belge,
11. Sermaye artırımının iç kaynaklardan yapılması halinde, iç kaynaklardan karşılanan tutarın şirket bünyesinde gerçekten var olduğunu doğrulayan genel kurul tarafından onaylanmış yıllık bilançosuna bağlı olarak düzenlenen YMM veya SMMM raporu ve faaliyet belgesi aslı,

•   Bilançoda sermayeye eklenmesine mevzuatın izin verdiği fonların bulunması halinde, bu fonlar sermayeye dönüştürülmeden, sermaye taahhüt edilmesi yolu ile sermaye artırılamaz.
•   Bu fonlarla birlikte aynı anda ve aynı oranda taahhüt yolu ile sermaye artırımı yapılabilir.
•   Sermaye artırımı esnasında verilecek YMM veya SMMM raporunda fonların sermayeye dönüştürüldüğü ya da bilançoda bu fonların mevcut olmadığının belirtilmesi gerekmektedir.

12. Rüçhan haklarının sınırlandırılması veya kaldırılmasının gerekçelerini, yeni payların primli ve primsiz çıkarılmasının sebeplerini, primin nasıl hesaplandığını gösterir yönetim kurulu raporu,
13. Pay bedellerinin Kanunda veya şirket sözleşmesinde öngörülmüş bulunan en az tutarının Kanuna uygun olarak bankaya yatırıldığını gösterir banka mektubu ve dekontu
14. Genel kurulun şirket sözleşmesinin değiştirilmesine, yönetim kuruluna sermayenin artırılması konusunda yetki verilmesine dair kararı ile yönetim kurulunun sermayenin artırılmasına ilişkin kararı imtiyazlı pay sahiplerinin haklarını ihlal edici mahiyette ise, imtiyazlı pay sahipleri özel kurulunun alacağı kararın noter onaylı örneği ile genel kurul kararına olumsuz oy verenlerin, en az nisabı oluşturan sayıda imzalarını içeren liste ve ortak bir tebligat adresi,
15. Artırılan sermayeyi temsil eden payların tamamı değişik esas sözleşmede taahhüt edilmemiş ise iştirak taahhütnamesi,
16. Eski sermayenin ödendiğine dair YMM veya SMMM raporu ve faaliyet belgesi aslı,
17. Sermayenin onbinde dördü Rekabet Kurumu payı olarak oda veznemize yatırılacaktır.
18. Nakden artırılan sermayenin 1/4’ünün bloke edildiğine dair yazı ve dekont

ÖNEMLİ NOT: 9/10/2020 tarih-31269 sayılı yönetmelik değişikliğine göre, anonim şirketlerin genel kurul toplantılarına vekaleten katılacak pay sahiplerinin vekaletnamesinin noter onaylı olma zorunluluğu getirilmiştir. Vekaletname örneği aşağıdadır.

VEKALETNAME

 Sahibi olduğum …………TL toplam itibari değerde paya ilişkin olarak ……………… ……………… Anonim Şirketinin …………. tarihinde ……………………. adresinde saat ………. de yapılacak ………… yılına ait olağan/olağanüstü genel kurul toplantısında beni temsil etmeye ve gündemdeki maddelerin karara bağlanması için oy kullanmaya …………………’yı vekil tayin ettim.

VEKALETİ VEREN

Adı Soyadı/Unvanı

Tarih ve İmza

SERMAYE AZALTIMI

1. Ticari Sicil Dilekçe ( 1 Adet )
2. Oda sicili Dilekçe ( 1 Adet )
3. Genel kurul toplantı tutanağı (TTK 64/4 maddesinde belirtilen deftere yapıştırılmış) (2 Adet Noter Onaylı)
4. Hazirun Cetveli (2 adet ıslak imzalı) [Yönetim Kurulu Başkanı ve Toplantı Heyeti imzalı olmalıdır.] Örnek
5. Bakanlık temsilcisi atama yazısı
6. Sermayenin azaltılmasına ilişkin yönetim kurulu raporunun onaylandığı ve sermayenin azaltılmasının ne tarzda yapılacağının gösterildiği sermaye azaltılmasına dair genel kurul kararı (2 Adet Noter Onaylı)
7. Sermayenin azaltılmasının sebepleri ile azaltmanın amacı ve azaltmanın ne şekilde yapılacağını gösterir yönetim kurulunca hazırlanmış ve genel kurul tarafından onaylanmış sermayenin azaltılmasına ilişkin rapor (Denetime tabi olması rapor şirket denetçisi tarafından da düzenlenebilir)
8. Sermayenin azaltılmasına rağmen şirket alacaklılarının haklarını tamamen karşılayacak miktarda aktifin şirkette mevcut olduğunun belirlenmesine ilişkin yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir, kuruluşu ve esas sözleşme değişikliği Bakanlık iznine tabi olan şirketlerde ise yeminli mali müşavir raporu
9. Şirket sözleşmesinin değişiklikten sonraki yeni duruma uyarlanmış metni
10. Şirket alacaklılarına yedişer gün arayla üç defa çağrı yapıldığına dair sicil gazeteleri (ÖRNEK)
11. Alacakların ödendiği veya teminat altına alındığını gösteren belge örnekleri
12. Şirket sözleşmesi değişikliği Bakanlık veya diğer resmi kurumların iznine veya uygun görüşüne tabi olan şirketler için bu izin veya uygun görüş yazısı
13. Gündem (2 adet ıslak imzalı)

Not: Sermaye, zararlar sonucunda bilançoda oluşan bir açığı kapatmak amacıyla ve bu açıklar oranında azaltılacak olursa, yönetim kurulunca alacaklıları çağırmaktan ve bunların haklarının ödenmesinden veya teminat alınmasından vazgeçilmiş ve buna ilişkin yönetim kurulu kararı müdürlüğe ibraz edilmiş ise 9 ve 10. maddelerde belirtilen belgeler aranmaz.

ÖNEMLİ NOT: 9/10/2020 tarih-31269 sayılı yönetmelik değişikliğine göre, anonim şirketlerin genel kurul toplantılarına vekaleten katılacak pay sahiplerinin vekaletnamesinin noter onaylı olma zorunluluğu getirilmiştir. Vekaletname örneği aşağıdadır.

VEKALETNAME

 Sahibi olduğum …………TL toplam itibari değerde paya ilişkin olarak ……………… ……………… Anonim Şirketinin …………. tarihinde ……………………. adresinde saat ………. de yapılacak ………… yılına ait olağan/olağanüstü genel kurul toplantısında beni temsil etmeye ve gündemdeki maddelerin karara bağlanması için oy kullanmaya …………………’yı vekil tayin ettim.

VEKALETİ VEREN

Adı Soyadı/Unvanı

Tarih ve İmza

TASFİYEYE GİRİŞ

1. Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne Dilekçe ( 1 Adet )
2. Oda sicili Dilekçe ( 1 Adet )
3. Genel kurul toplantı tutanağı örneği (TTK 64/4 maddesinde belirtilen deftere yapıştırılmış) (1 Adet Noter Onaylı, 1 adet ıslak imzalı)
4. Hazirun Cetveli (2 adet ıslak imzalı) [Yönetim Kurulu Başkanı ve Toplantı Heyeti imzalı olmalıdır.] Örnek
5. Varsa Bakanlık temsilcisi atama yazısı aslı ve bakanlık temsilcisi raporu
6. Tasfiye Kurulu Görev Bölümü Yetki Kararı (2 Adet Noter onaylı) Örnek Karar
7. Tasfiye Memurunun şirket yetkilileri haricinde seçilmesi halinde şirket unvanı altında düzenlenmiş imza beyannamesinin aslı (Ticaret Sicili Müdürlükleri veya noterde düzenlenecektir.)
8. Hariçten atanan tasfiye memurlarının tasfiye memurluğu görevini kabul ettiğine dair beyan
-Tasfiye memurlarından en az birinin Türk vatandaşı olması ve yerleşim yerinin Türkiye’de bulunması şarttır. (TTK 536)
9. 3’lü ilan Örneği (3 adet)
10. Gündem (2 adet ıslak imzalı)

ÖNEMLİ NOT: 9/10/2020 tarih-31269 sayılı yönetmelik değişikliğine göre, anonim şirketlerin genel kurul toplantılarına vekaleten katılacak pay sahiplerinin vekaletnamesinin noter onaylı olma zorunluluğu getirilmiştir. Vekaletname örneği aşağıdadır.

VEKALETNAME

 Sahibi olduğum …………TL toplam itibari değerde paya ilişkin olarak ……………… ……………… Anonim Şirketinin …………. tarihinde ……………………. adresinde saat ………. de yapılacak ………… yılına ait olağan/olağanüstü genel kurul toplantısında beni temsil etmeye ve gündemdeki maddelerin karara bağlanması için oy kullanmaya …………………’yı vekil tayin ettim.

VEKALETİ VEREN

Adı Soyadı/Unvanı

Tarih ve İmza

TASFİYEDEN DÖNÜŞ

1. Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne Dilekçe ( 1 Adet )
2. Oda sicili Dilekçe ( 1 Adet )
3. Genel kurul toplantı tutanağı (TTK 64/4 maddesinde belirtilen deftere yapıştırılmış) (1 Adet Noter Onaylı, 1 Adet Islak İmzalı)
4. Hazirun Cetveli (2 adet ıslak imzalı) [Yönetim Kurulu Başkanı ve Toplantı Heyeti imzalı olmalıdır.] Örnek
5. Varsa Bakanlık temsilcisi atama yazısı ve bakanlık temsilcisi raporu
6. Görev Bölümü Yetki Kararı (2 Adet Noter Onaylı)
7. Yetkili olanların karara göre şirket unvanı adı altında atılmış Ticaret Sicili Müdürlükleri huzurunda imzalanmış imza beyannamesi  (2 Adet)
8. Tasfiyeden dönülmesine ilişkin genel kurul kararı (2 Adet Noter Onaylı)
9. Tasfiye Memuru tarafından hazırlanmış şirketin mal varlığının pay sahipleri arasında dağıtılmaya başlanılmadığına ilişkin rapor
10. Gündem (2 adet)

ÖNEMLİ NOT: 9/10/2020 tarih-31269 sayılı yönetmelik değişikliğine göre, anonim şirketlerin genel kurul toplantılarına vekaleten katılacak pay sahiplerinin vekaletnamesinin noter onaylı olma zorunluluğu getirilmiştir. Vekaletname örneği aşağıdadır.

VEKALETNAME

 Sahibi olduğum …………TL toplam itibari değerde paya ilişkin olarak ……………… ……………… Anonim Şirketinin …………. tarihinde ……………………. adresinde saat ………. de yapılacak ………… yılına ait olağan/olağanüstü genel kurul toplantısında beni temsil etmeye ve gündemdeki maddelerin karara bağlanması için oy kullanmaya …………………’yı vekil tayin ettim.

VEKALETİ VEREN

Adı Soyadı/Unvanı

Tarih ve İmza

TASFİYE SONU

1. Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne Dilekçe ( 1 Adet )
2. Oda sicili Dilekçe ( 1 Adet )
3. Genel kurul toplantı tutanağı örneği (TTK 64/4 maddesinde belirtilen deftere yapıştırılmış) (1 Adet Noter Onaylı, 1 Adet Islak İmzalı)
4. Hazirun Cetveli (2 adet ıslak imzalı) [Yönetim Kurulu Başkanı ve Toplantı Heyeti imzalı olmalıdır.] Örnek
5. Varsa Bakanlık temsilcisi atama yazısı ve bakanlık temsilcisi raporu
6. Tasfiyeye Sonu Bilançosu (2 Adet asıl genel kurulca onaylı) !!!NOT: Bilanço sıfırlanmış olmalıdır!!!
7. 3 ilanın yayınlandığı gazetelerin fotokopisi (Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi ve Şirket Ana sözleşmesinin ilan maddesi uyarınca bazı şirketlerde yerel gazete)
8. Mal Beyanı (Örnek) ( 2 Adet )
9. Gündem (2 Adet)

ÖNEMLİ NOT: 9/10/2020 tarih-31269 sayılı yönetmelik değişikliğine göre, anonim şirketlerin genel kurul toplantılarına vekaleten katılacak pay sahiplerinin vekaletnamesinin noter onaylı olma zorunluluğu getirilmiştir. Vekaletname örneği aşağıdadır.

VEKALETNAME

 Sahibi olduğum …………TL toplam itibari değerde paya ilişkin olarak ……………… ……………… Anonim Şirketinin …………. tarihinde ……………………. adresinde saat ………. de yapılacak ………… yılına ait olağan/olağanüstü genel kurul toplantısında beni temsil etmeye ve gündemdeki maddelerin karara bağlanması için oy kullanmaya …………………’yı vekil tayin ettim.

VEKALETİ VEREN

Adı Soyadı/Unvanı

Tarih ve İmza

YÖNETİM KURULU ÜYESİNİN İSTİFASI VE YENİ ATAMA

1. Dilekçe
2. Yönetim Kurulu kararı (1 Adet Noter Onaylı)

NOT:
Yeni atanan yetkili için T.C.kimlik numarası belirtilmeli.
Yabancı uyruklu yetkililer için tercümesi noterden onaylı pasaport sureti verilmeli
Yabancı uyruklu müdürlerin ikamet adresleri Türkiye’de ise onaylı ikamet teskeresi verilmeli.

3. Bir tüzel kişinin yönetim kurulu üyeliğine seçilmesi halinde, tüzel kişi ile birlikte tüzel kişi adına tüzel kişi tarafından belirlenen bir gerçek kişinin adı, soyadı ve belirlemeye ilişkin yetkili organ kararının noter onaylı örneği.
4. Yönetim Kurulu üyelerinin ortaklar dışından atanması halinde, dışarıdan atanan üyelerin görevi kabul ettiğine ilişkin imzalı belge. Bu belgede yerleşim yeri, uyruğu, T.C. vatandaşı ise kimlik numarası, yabancı uyruklu ise vergi numarası veya yabancılara mahsus kimlik numarası belirtilmeli, yabancı uyruklu ise ekinde onaylı pasaport sureti ve ikameti Türkiye’de olan yabancı uyruklu için onaylı ikamet tezkeresi eklenmelidir.

•  Yeni dönemde, genel kurul toplantısına kadar yönetim kurulu üyeliğinden istifaların ayrı tarih ve sayılı kararlarla olsa dahi, karar yeter sayısını koruyacak oranda yapılması mümkün olabilecektir; aksi halde, yani istifalar neticesinde, yönetim kurulu üyelerinin sayısının karar alma nisabının altına düşecek kadar çok olması durumunda, genel kurulun toplanıp yönetim kurulu seçimi yapması gerekecektir. Örneğin; yedi üyeli yönetim kurulundan genel kurula kadar farklı tarihlerde de olsa, en fazla üç üye istifa edebilecek, bu hususa ilişkin yönetim kurulu kararı tarafımızdan tescil edebilecek, üçten fazla üyenin istifası halinde ise bu istisnai hükmün uygulanması mümkün olmayacak, genel kurulun seçim yapması gerekecektir.

5. Yetkili olanların karara göre şirket unvanı altında düzenlenmiş imza beyannamesinin aslı (Ticaret Sicili Müdürlükleri veya noterde düzenlenecektir.)
6. Yeni yetki verilen kişinin kimlik fotokopisi


Oda Sicil Memurluğu için Gerekli Evraklar

1.  Oda Sicil Dilekçesi
2.  Yönetim Kurulu Kararı (1 Adet Noter Onaylı)
3.  Yetkili olanların karara göre şirket unvanı adı altında atılmış Ticaret Sicili Müdürlükleri huzurunda imza beyannamesi (1 Adet )
4.  Yeni yetki verilen kişinin kimlik fotokopisi
5.  Yetkili olanların karara göre şirket unvanı altında düzenlenmiş imza beyannamesinin aslı (Ticaret Sicili Müdürlükleri veya noterde düzenlenecektir.)

TEK PAY SAHİPLİĞİ BİLDİRİMİ

1. Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne Dilekçe (1 Adet)
2. Oda sicili Dilekçe ( 1 Adet )
3. Yönetim Kurulu Kararı örneği (2 Adet Noter Onaylı) (kararda şirketin tek pay sahibine düştüğü belirtilecektir)
4. Yönetim Kurulu Üyesinin şirketin tek ortaklı olduğunu bu ortağın adı, soyadı, yerleşim yeri, T.C. kimlik numarası, vatandaşlığını belirten yazı

ŞUBE KAPANIŞ

1. Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne Dilekçe (1 Adet)
2. Oda Sicil Memurluğu’na Dilekçe (1 Adet)
3. Şube Kapanış Kararı (2 Adet Noter onaylı) (Örnek)
4. Yönetim Kurulunun imza sirküsü fotokopisi

ADRES DEĞİŞİKLİĞİ

1. Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne Dilekçe (1 Adet)
2. Oda sicili Dilekçe ( 1 Adet )
3. Adres Değişikliği Kararı (2 Adet Noter onaylı) (Örnek)

Not: Alınan kararlarda adresin Ulusal Adres Veri Tabanındaki standartlara uygun olarak yazılması gerekmektedir. MERSİS girişi ile bire bir olmalıdır.
(İl, İlçe / Mahalle, Köy / Cadde, Sokak, Bulvar / Dış Kapı / İç Kapı bilgilerinin bulunması gerekmektedir.)

ACENTELİK VEKALETNAMESİ TESCİLİ

1. Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne Dilekçe (1 Adet)
2. Oda Sicil Memurluğu’na Dilekçe (1 Adet)
3. Acentelik Vekaletnamesi (1 Adet Noter onaylı – 1 Adet Fotokopi)

ACENTELİK FESHİ

1. Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne Dilekçe (1 Adet)
2. Oda Sicil Memurluğu’na Dilekçe (1 Adet)
3. Acentelik Fesihnamesi (1 Adet Noter onaylı – 1 Adet Fotokopi)

BELEDİYE TARAFINDAN YAPILAN ADRES DEĞİŞİKLİĞİ

1. Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne Dilekçe (1 Adet)
2. Oda Sicil Memurluğu’na Dilekçe (1 Adet)
3. Eski ve Yeni Adresi belirten Belediye Numaraj Belgesi (1 Adet Asıl)

!!!!Önemli Not: !!!!
Belediye tarafından yapılan adres değişikliği yazısında işletme unvanı, ayrıca eski ve yeni adres yer almalıdır. Adres tespit yazısı kabul edilmemektedir.

Yönetim Kurulu Üyeleri / Temsile Yetkili Kişilerin Adı-Soyadı, Ünvanı, Kimlik Numarası, Yerleşim Yeri veya Vatandaşlığının Değişmesi

1. Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne Dilekçe (1 Adet)
2. Oda Sicil Memurluğu’na Dilekçe (1 Adet)
3. Yönetim Kurulu Kararı (2 Adet Noter onaylı )

İÇ YÖNERGE DEĞİŞİKLİĞİ

2 TÜRLÜ İÇ YÖNERGE BULUNMAKTADIR.

BUNLAR

b- Genel Kurulun Çalışma Esas ve Usulleri Hakkında İç Yönerge

BUNLARI SIRASIYLA İZAH EDECEK OLURSAK

a- Şirketlerde Sınırlı Yetkiye İlişkin İç Yönerge Uygulaması (TTK madde 367-371- 629 )

Şirketleri, her hususta münferiden veya müştereken temsil edeceklerin yetkileri Anonim Şirketlerde Yönetim Kurulu Kararı ile Limited Şirketlerde ise Genel Kurul Kararı ile alınabilecektir.
Ancak temsile ilişkin konular veya para yönünden yapılacak sınırlama ile atanacak yetkililer, Kanunun deyimiyle “temsile yetkili olmayan yönetim kurulu üyelerini veya şirkete hizmet akdi ile bağlı olanları, sınırlı yetkiye sahip ticari vekil veya diğer tacir yardımcıları”, mutlaka TTK 367’de bahsi geçen ve yetki sınırının belirlenmiş olduğu bir iç yönergenin hazırlanarak, Anonim şirketlerde yönetim kurulu kararı, limited şirketlerde ise temsile yetkili müdürler (sınırsız yetkili müdürler) kurulu kararı ile kabul edilerek tescili sonrasında veya eş zamanlı atanabilecektir.

İzlenecek yol aşağıda anlatıldığı gibidir;
1-) Yönetim kurulunun ve müdürler kurulunun yetki devrine ilişkin iç yönerge düzenleyebilmesi, bu konuda esas sözleşmede bir hüküm bulunmasına bağlıdır. Esas sözleşmede bu konuda bir madde yoksa öncelikle esas sözleşme değişikliği yapılarak tescil ettirilmelidir

ESAS SÖZLEŞME de bulunması gereken hüküm örnekleri için tıklayınız

Esas sözleşme tadili, iç yönerge ile eş zamanlı olarak ta tescil ve ilan edilebilir.

2 -) Anonim Şirketlerde Yönetim Kurulu Kararı ile Limited Şirketlerde temsile yetkili müdürler (sınırsız yetkili müdürler) Kurulu Kararı ile tarih ve sayısı olan sınırlı yetki çerçevesini belirleyen bir iç yönerge (Noter onaylı karar ekinde) kabul edilerek tescil ve ilan edilecektir. (iç yönerge metninin her sayfasında karara katılan yönetim kurulu üyeleri / müdürler kurulu üyelerinin imzası bulunmalıdır)

3 -) İç yönergede, sadece imza grupları ve yetki çerçevesi gibi hususlar yer alacak, Belirlenen yetkilere atanan kişilerin isimleri kesinlikle yer almayacaktır.

4 -) İç yönergeyle belirlenen sınırlı yetkilere atanacak kişilerin Ad-Soyad ve T.C.Kimlik Numaraları, iç yönergenin tarih ve sayısına atıf yapılmak suretiyle alınacak Anonim Şirketler de Yönetim Kurulu Kararı, Limited Şirketler de Genel Kurul Kararı ile belirlenecektir.

NOT: Şirket kayıtlarında tescil ve ilan edilmiş iç yönergede herhangi bir değişiklik yapılması veya mevcut iç yönergeye ilavelerin yapılacak olması halinde, ayrı tarih ve sayı ile düzenlenmiş yeni bir iç yönergenin tescil ve ilan edilmesi gerekmektedir.

b- ANONİM ŞİRKETLERİN GENEL KURUL TOPLANTILARININ USUL VE ESASLARI İLE BU TOPLANTILARDA BULUNACAK GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI TEMSİLCİLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK.
İç Yönergenin Hazırlanması
GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak yönetim organınca hazırlanacak iç yönergenin en geç 2013 yılında yapılacak olağan genel kurul toplantısında onaya sunulması zorunludur.

1- İç Yönerge
2- Diğere genel kurul evrakları