MERSİS Nedir?
MERSİS Kullanıcı Kayıt
MERSİS Sorgulama
Yardım Dökümanları
Yeni Kullanıcı Dökümanı
E-İmza Aktivasyonu
Kullanıcı Vekalet İşlemleri
Ana Dözleşme Değişikliği İşlemleri

Önemli Uyarı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca yürütülen MERSİS (Merkezi Sicil Kayıt Sistemi) projesi kapsamında, şirket/firma kuruluş, değişiklik ve kapanış vb. her türlü işlemleri mersis.gumrukticaret.gov.tr üzerinden elektronik ortamda yapılmaktadır.

Firmaların her türlü işlemlerini MERSİS üzerinden yapabilmesi için firma yetkililerinin elektronik imza (e-imza) sahibi olmaları gereklidir.

MERSİS Hakkında her türlü bilgi için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ÇAĞRI MERKEZİ (444 84 82) arayabilirsiniz.
Sayfamızda yer alan menüler aracılığı ile MERSİS sayfalarına kolayca ulaşabilir, konuyla ilgili olarak hazırlanan eğitim dokümanlarımızı inceleyebilirsiniz.
MERSİS projesi T.C Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülmektedir.

Önemli Duyuru

– 6102 sayılı kanunun 7. geçici maddesine istinaden ihtar çekilen şirketler listesi

Projenin Amacı

Kamu kurumlarının tüzel kişiliklerle ilgili ihtiyacı olan bilginin tek noktadan sunulması, sisteme dahil kişiliklere ait bilginin vergi numarası ile bir sistemde birleştirilmesi sağlanacak, sistemde tutulan şirket bilgileri uluslararası standartlara uyumlu hale getirilecektir. Ayrıca, sistemde yer alan bilgilerin, kişisel bilgilerin mahremiyeti ve AB müktesabatı çerçevesinde belirlenecek kurallara göre özel sektör kuruluşlarıyla paylaşımı gerçekleştirilecektir.

Türkiye’de dört veri tabanı vardır.
•   Kimlik bilgilerinin olduğu “Kimlik Paylaşım Sistemi (MERNİS)”,
•   Adres bilgilerinin tutulduğu “Ulusal Adres Paylaşım Sistemi (UAPS)”,
•   Tapu ve kadastro bilgilerinin kayıtlı olduğu “Tapu Kayıt Bilgi Sistemi (TAKBİS)”
•   Tüzel kişiliklerinin kayıtlı olduğu “Merkezi Sicil Sistemi (MERSİS)”.

Bu veri tabanlarının tamamlanması ile üzerine e-Devlet uygulamalarının daha hızlı yapılabileceği kesindir.

rojenin birinci aşamasında, ticaret sicilinde işlem gören ticari işletmeler, şahıs işletmesi, yabancı şirket Türkiye temsilcilikleri, sermaye şirketleri, kooperatifler ile dernek ve vakıflar ve bunlara ait işletmelere ilişkin bilgilerin yer aldığı ve bunlara ilişkin ticaret sicilindeki bütün işlemlerinin online yapılabilmesine imkan sağlayan merkezi veri tabanı oluşturulmaktadır.

Bilgi Sisteminin Oluşturulması

238 Ticaret Sicil Memurluğu’ndan Sicil Esas Defteri kayıtlarında yer alan gerçek veya tüzel kişiliklere ilişkin Şirket Türü, Unvan, Adresi, İl, İlçe, Faaliyet Durumu, Ticaret Sicil Numarası, Tescil Tarihi, Vergi Dairesi, Vergi No, Süresi, Tescil Tarihi, Şube Bilgileri, Şirket amaç ve konusu, Temsilcilerin TCkimlik no, ad soyad, yetki süresi, yetki adı, ortakların TCkimlik numarası, ve sermaye miktarı, firma acentası, ticaret sicil gazetesi bilgileri, noter bilgisi.

Dernekler Dairesi Başkanlığı’ndan; Dernek Kütük Numarası, Dernek Adı, Dernek Vergi No, Adresi, Telefon, Faks, E-Posta, Dernek Kuruluş Amacı (metin bilgisi tutulacak) bilgileri, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden Vakıf Kütük Numarası, Vakıf Adı, Adres, İl,İlçe, Telefon, Faks, E-Posta, Vakıf Türü bilgileri.