Değerli Üyelerimiz,

Hatay, geçmişten bugüne çeşitli kültürlerin ve farklı inançların birlikte varlığını sürdürdüğü, birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, ülkemizin önemli barış, kardeşlik ve hoşgörü kentlerinden biridir. Tarihi milattan önceye dayanan Hatay’ın stratejik konumu ve coğrafyası, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri oluşu, iklimi ve zengin kültürel varlıkları; kentimizin turizm potansiyelini oluşturmaktadır. Hatay; gerek tarihi dokusu, gerek doğal güzellikleri, gerekse gastronomi konusundaki zenginliği bakımından oldukça zengin bir coğrafyada yer almaktadır. Bölgemiz sahip olduğu kadim geçmişe ve günümüze bıraktığı kültürel mirasa ek olarak, bugün ülkemizin önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden biri olmaktadır.
Bölgemiz rakamsal verilerle değerlendirildiğinde; Hatay’ın ve İskenderun’un Türkiye ekonomisindeki yeri ve önemi daha da öne çıkmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerine göre 2021 yılı itibariyle Hatay’ın nüfusu 1.659.320 kişi olurken, İskenderun’un nüfusu ise yaklaşık 250.000 olmuştur. İskenderun, Hatay’ın en kalabalık 2. ilçesidir.
Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan özel ticaret sistemi verilerine göre, yılın ilk yarısında ülkemizden 99.498.407.354 dolarlık ihracat yapılırken, 121.245.194.825 dolarlık ithalat gerçekleştirilmiştir. 2021 yılının ilk 6 aylık döneminde Hataylı firmalar tarafından ise 1.525.514.837 dolarlık ihracat yapılırken, yılın aynı döneminde ise ilimizden 2.690.302.215 dolarlık ithalat gerçekleştiği görülmektedir.
Hatay İskenderun’un geçim kaynaklarını oluşturan sektörler değerlendirildiğinde; sanayileşmenin lokomotifi konumundaki demir çelik sektörünün, bölgemizin en önemli sektörlerinden biri olduğu görülmektedir. Demir çelik sanayisinin bölgemizde yarattığı katma değer ile ilgili bilgiler paylaşmak gerekirse; Hatay İskenderun bölgesinde faaliyet gösteren firmalarımız, ham çelik üretiminde önemli başarılar göstermiş ayrıca yassı çelik üretiminde Hatay’ı Türkiye genelinde ilk sıraya taşımıştır. İskenderun 2. Organize Sanayi Bölgesi yatırımlarının tamamlanmasının ardından, sektörün güçleneceği, üretim ve ihracat kapasitesinin artacağı da tahmin edilmektedir. Bilindiği üzere filtre sektörü otomotiv yan sanayinin en önemli kollarından biridir. Filtre sektörünün Türkiye’deki üretim merkezi ise Hatay İskenderun’dur. Türkiye’de üretilen otomotiv ve yan sanayi filtrelerinin yaklaşık %60-65’lik bölümü bölgemizde üretilmekte ve ihraç edilmektedir. Hatay, ticaret merkezlerini birbirine bağlayan coğrafi konumu ile stratejik öneme sahiptir. Bölgemiz, Avrupa’nın Ortadoğu’ya ve Kuzey Afrika’ya bağlanmasında en yakın kapı olmaktadır. Bölgemiz denizyolu, karayolu ve demiryolu bağlantı noktalarının merkezi konumundadır. Bölgemiz, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine ulaşımda nakliye maliyetleri açısından önemli avantajlar sağlamaktadır. Hassa Tüneli ve diğer yatırımların tamamlanmasının ardından, bölgemizin lojistik sektöründeki öneminin artacağı düşünülmektedir.
Son dönemde küresel ölçekteki pandeminin olumsuz etkileri ile ekonomide yaşanan kur ve enflasyon sorunlarının çözülmesinin ardından; bölgemizin ihracat kapasitesinin artarak; yerli ve milli üretime katkı sağlayacağına ve ülkemizin uluslararası alandaki rekabetine olumlu katkılar vermeye devam edeceğine inanıyoruz.
Levent Hakkı YILMAZ
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı